Futura

  • Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher
  • Italija
  • 2021
  • 108'

– pogledajte na kinoeuropa.hr od 7. 11. u 10:00 do 12. 11. u 23:00

Autorski trio uglednih talijanskih redatelja – Alice Rohrwacher, Francesco Munzi i Pietro Marcello – kreće na istraživačko putovanje Italijom gdje u susretima s tinejdžericama i tinejdžerima različitih profila otvoreno razgovaraju o mjestima u kojima žive, očekivanjima, čežnjama, strahovima i snovima te preprekama koje moraju prevladati kako bi ih ostvarili. Premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu, Futura je važan i intrigantan dokumentarni film o budućnosti iz perspektive mladih, koji se bavi gorućim pitanjima današnjice te istovremeno budi nadu u bolje sutra.

Titlovi: EN, HR

Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

Pietro Marcello studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Napulju. Snimio je niz filmova, među kojima The Wolf’s Mouth koji je na Berlinaleu dobio nagradu Teddy. Režirao je i filmove Crossing the Line (Venecija 2007.), The Silence of Pelešjan (Venecija 2011.), Lost and Beautiful (Locarno 2015.) i For Lucio (Berlinale 2021.). Njegov igrani prvijenac Martin Eden (2019.), snimljen prema romanu Jacka Londona, osvojio je niz nagrada, uključujući pehar Volpi za najboljega glumca u Veneciji te nagradu Platforma u Torontu.

Francesco Munzi, rođen u Rimu, diplomirao je političke znanosti i filmsku režiju. Njegov dugometražni prvijenac Saimir (2004.) u Veneciji je osvojio nagradu Luigi De Laurentiis za debitantski film. Režirao je i filmove The Rest of the Night (Cannes 2008. – 15 dana autora) i Black Souls (Venecija 2014.).

Alice Rohrwacher diplomirala je klasičnu književnost na Sveučilištu u Torinu, pisala drame i radila kao glazbenica, a potom se posvetila filmu. Režirala je niz filmova, uključujući Nebesko tijelo (Cannes – 15 dana autora; Sundance), Čuda (Cannes 2014. – Grand prix), Sretni Lazzaro (Cannes 2018. – najbolji scenarij), La Chimera (Cannes 2023.). Godine 2016. režirala je svoju prvu operu, novu verziju La Traviate za Teatri di Reggio Emilia.

Futura

Režija
Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher
Scenarij
Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher
Direktor fotografije
Ilyà Sapeha
Montaža
Aline Hervé
Produkcija
Avventurosa, Kino Rai
Festivali i nagrade
Cannes Film Festival – Directors' Fortnight; Toronto Int'l Film Festival; CPH:DOX

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA