ŽIRI

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Renée Hansen Mlodyszewski

Renée Hansen Mlodyszewski (1986.) diplomirala je produkciju na Norveškoj filmskoj školi, a završila je i preddiplomski studij administracije i menadžmenta na OsloMetu. Pohađala je edukativne programe Nordic Film Lab, Young Nordic Producers Club, UP 2.0 i EAVE. Kao pridružena producentica radila je na filmu Najgora osoba na svijetu (ZFF 2021.), nominiranom za čak dva Oscara. Godine 2022. udružila se s producentima kuće True Content i osnovala njezinu sestrinsku kompaniju u Norveškoj. Uz aktivno bavljenje filmskom produkcijom, predavala je studentima produkcije Norveške filmske škole i sudjelovala u nekoliko žirija.

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Labina Mitevska

Labina Mitevska makedonska je glumica i producentica. Članica je Europske filmske akademije i makedonska predstavnica za program EAVE. Godine 2001., sa sestrom Teonom Strugar Mitevskom i bratom Vukom Mitevskim, suosnovala je produkcijsku kuću Sisters and Brother Mitevski, u sklopu koje je producirala niz nagrađivanih ostvarenja. Godine 2014. sudjelovala je u programu Producers on the Move međunarodne mreže EFP. Od 2021. radi za belgijsku produkcijsku kuću Entre chien et Loup fokusiranu na velike europske koprodukcije, a do sada su proizveli znatan broj kratkometražnih i dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova koji su prikazani i nagrađeni na međunarodnim festivalima diljem svijeta.

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Sebastian Meise

Sebastian Meise austrijski je redatelj i scenarist. Suosnivač je austrijske produkcijske kuće FreibeuterFilm. Njegov prvi film Mrtva priroda (2011.) premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu. Dokumentarni film Razotkrivanje (2012.) prikazan mu je na Hot Docsu. Za svoj drugi film, Konačna sloboda (ZFF 2021.), osvojio je Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu, a potom i Zlatna kolica za najbolji dugometražni film na Zagreb Film Festivalu.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Daniel Hadenius-Ebner

Daniel Hadenius-Ebner (1981.) suosnivač je i direktor festivala VIS Vienna Shorts, čiji pobjednici ulaze direktno u predselekciju za Oscara i Europsku filmsku nagradu. Magistrirao je politologiju, a studirao je i kulturne studije i film u Beču i Berlinu. Bio je dugogodišnji urednik kulturne sekcije i filmski kritičar za Austrijsku novinsku agenciju (APA). Koproducent je kratkog nogometnog filma Eleven Minutes (2008.), suosnivač Udruženja austrijskih filmskih festivala i inicijative Fair Festival Work Now. Radi kao filmski i umjetnički kustos te za ESFN-ovu novu streaming-platformu This Is Short.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Matjaž Ivanišin

Matjaž Ivanišin rođen je u Mariboru 1981. godine. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani (AGRFT) i otada radi kao slobodni filmski autor. Njegovi filmovi Putnik Karpo (ZFF 2014. – najbolji dokumentarni film), Playing Men (2017.), Oroslan (2019.) i I tako je završilo ljeto (ZFF 2022. – Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratkometražni film) prikazani su na filmskim festivalima kao što su Locarno, Rotterdam, Tribeca, FIDMarseille i IndieLisboa te predstavljeni u filmskim programima muzeja suvremene umjetnosti kao što su Centar Pompidou, MoMA i ICA London.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Josip Lukić

Josip Lukić (Split, 1984.) diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a potom i na ADU-u u Zagrebu. Filmovi su mu nagrađeni na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Za dokumentarni film Majči (2018.) dobio je Dekaničinu nagradu i posebno rektorovo priznanje, a za Južno voće (ZFF 2019. – posebno priznanje) ovjenčan je Oktavijanom za najbolji kratki igrani film. Povremeno glumi u filmovima domaćih redatelja i redateljica (Marija, Ultra, Zbornica, Glas, Videobox i dr.). Njegov diplomski film Nije zima za komarce, koji je surežirao s Klarom Šovagović, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji studentski film i Zlatnim kolicima na prošlogodišnjim Kockicama Zagreb Film Festivala.

PONOVNO S NAMA

Stanko Herceg

Stanko Herceg (Zagreb, 1964.) diplomirao je filmsko i TV snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Direktor je fotografije u više igranih, kratkometražnih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova te snimatelj za mnoge domaće i strane kuće. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima te izlaže na skupnim i samostalnim izložbama. Od 1992. godine predaje kolegij Fotografija i film na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1993. do 1995. bio je ratni izvjestitelj za WTN, ARD, APTV, itd. Član je strukovnih udruga Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Hrvatski filmski snimatelji.

PONOVNO S NAMA

Višnja Skorin

Višnja Skorin filmska je montažerka, scenaristica i redateljica. Diplomirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Niz godina bila je honorarna djelatnica na HRT-u radeći kao scenaristica i redateljica, a potom je sa suprugom osnovala produkcijski studio 3D2D Animatori. Režirala je nekoliko dokumentarnih filmova i dječjih televizijskih serija. Dokumentarni film Da je meni ono što mi nije (2019.) osvojio je nagradu žirija i nagradu publike za najbolji srednjometražni dokumentarni film na Festivalu mediteranskog filma Split. Predavala je na Fakultetu političkih znanosti, a na sveučilištu VERN vodi kolegije Montaža i montažni postupci te Filmska montaža.

PONOVNO S NAMA

Josip Žuvan

Josip Žuvan rođen je 1987. godine. Magistrirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer igrani film. Tijekom studija snimio je kratke igrane, eksperimentalne i animirane filmove koji su prikazani na domaćim i stranim festivalima. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja. Radi kao redatelj, scenarist i kreativni producent na mnogim komercijalnim televizijskim projektima koji su postigli iznimnu gledanost i popularnost na domaćem i regionalnom TV tržištu. Njegov cjelovečernji prvijenac, Garbura (ZFF 2022.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu prestižnog festivala u San Sebastiánu.