Morska iskra

  • Domien Huyghe
  • Belgija, Nizozemska, Hrvatska
  • 2023
  • 98'
  • Zeevonk

Kada u belgijskom gradiću pod nerazjašnjenim okolnostima potone ribarski brod s posadom, svi su u šoku. Za kapetanovu 12-godišnju kćer Lenu gubitak oca jednak je kraju svijeta, a udarac je time jači što ljudi potiho za nesreću krive upravo njega. No Lena je uvjerena da brod nije potonuo slučajno. Kada ispod površine mora uoči golemu sjenu, ona odluči dokazati kako dubinama luta drevno morsko stvorenje. Morska iskra nježna je nadnaravna priča o odrastanju, gubitku i zacjeljivanju koja na empatičan i otvoren način progovara o kompleksnim emocijama koje prate to iskustvo u mladoj dobi. Film je na Berlinaleu osvojio posebno priznanje, a ovjenčan je i nagradom Europskog udruženja filmova za djecu.

Titlovi: EN, HR

Domien Huyghe

Domien Huyghe (1988.) belgijski je redatelj i scenarist. Pohađao je programe Midpoint TV Launch i TFL SeriesLab. Kratki film Maverick donio mu je međunarodno priznanje, a dobitnik je i niza nagrada za glazbene spotove koje je snimio za bendove Blaudzun, Antler King i Arches. Njegov dugometražni prvijenac Morska iskra (2023.) premijerno je prikazan u programu Generation Kplus na Berlinaleu.

Morska iskra

Režija
Domien Huyghe
Scenarij
Jean-Claude van Rijckeghem, Wendy Huyghe
Glumci
Saar Rogiers, Hilde De Baerdemaeker, Valentijn Dhaenens, Sverre Rous, Dunia Elwaleed, Thibaud Dooms, Zouzou Ben Chikha, Sebastien Dewaele, Lynn Van Royen
Direktor fotografije
Anton Mertens SBC
Montaža
Peter Alderliesten NCE
Producent
Dries Phlypo, Stephen Vandingenen, Marleen Slot, Siniša Juričić
Produkcija
A Private View, Viking Film, Nukleus film
Festivali i nagrade
Berlinale – Generation Kplus – Special Mention; BUFF Malmö – ECFA Award

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA