Ne očekuj previše od kraja svijeta

  • Radu Jude
  • Rumunjska, Luksemburg, Francuska, Hrvatska
  • 2023
  • 163'
  • Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

Najnoviji film Radua Judea, jednog od vodećih europskih redatelja i dvostrukog laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu, Svi u našoj obitelji), provokativna je i vrtoglava satira o poslovnoj kulturi i peglanju korporativnog ugleda ispunjena apsurdima koji su mogli stići samo iz stvarnog života. Ovjenčan dvjema nagradama na ovogodišnjem festivalu u Locarnu, film prati prezaposlenu i potplaćenu Angelu koja se vozi Bukureštom kako bi za multinacionalnu kompaniju snimila potencijalne protagoniste za film o ozljedama na radu. Kada jedan od intervjuiranih za svoju nesreću okrivi kompaniju, izbija skandal.

Titlovi: EN, HR

Radu Jude

Radu Jude pripada drugoj generaciji filmaša tzv. rumunjskog novog vala. Izbor iz filmografije: Najsretnija djevojka na svijetu (ZFF 2009., posebno priznanje), Svi u našoj obitelji (ZFF 2012., Zlatna kolica), Bravo! (ZFF 2016.; Berlinale – Srebrni medvjed za najbolju režiju), Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (2018.), Velika slova (ZFF 2020.), Baksuzno bubanje ili bezumni pornić (ZFF 2021.; Berlinale – Zlatni medvjed za najbolji film), Ne očekuj previše od kraja svijeta (ZFF 2023.).

Ne očekuj previše od kraja svijeta

Režija
Radu Jude
Scenarij
Radu Jude
Glumci
Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Nina Hoss, Dorina Lazăr, Katia Pascariu
Direktor fotografije
Marius Panduru RSC
Montaža
Cătălin Cristuțiu
Producent
Ada Solomon, Adrian Sitaru, Adrien Chef, Paul Thiltges, Serge Lalou, Claire Dornoy, Ankica Jurić Tilić
Produkcija
4 Proof Film, Paul Thiltges Distributions, Les Films D’ici, Kinorama, microFILM
Festivali i nagrade
Locarno Film Festival – Special Jury Prize, Ecumenical Jury Prize; Toronto Int'l Film Festival; BFI London Film Festival

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA