Čuvari formule

  • Dragan Bjelogrlić
  • Srbija, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija
  • 2023
  • 120'

*Izvan konkurencije

U jeku hladnoratovske krize skupina mladih jugoslavenskih znanstvenika izložena je smrtonosnoj dozi zračenja te u pratnji tajne policije odlaze na liječenje u parišku kliniku. Tamo ih liječi profesor Mathé, žestoki protivnik nuklearnog oružja koji, kao slamku spasa, predloži nikada izvedenu operaciju zamjene koštane srži. Je li Mathé uočio priliku za eksperimentiranje na živim ljudima ili im zaista želi pomoći? I što sutočno znanstvenici radili kada su ozračeni? Čuvari formule uzbudljiv je povijesni triler zasnovan na istinitoj priči. Premijerno je prikazan u Locarnu, gdje je osvojio čak dva priznanja, nagradu Variety Piazza Grande i Zeleni leopard, a jedan od scenarista je i Vuk Ršumović, redatelj filma Ničije dijete, ovjenčanog nagradom publike na ZFFU 2014.

Titlovi: EN

Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić (1963.) srpski je glumac, redatelj i producent. Uz uspješnu 40-godišnju glumačku karijeru, zadnja dva desetljeća posvetio se filmskoj i TV produkciji te režiji. Diplomirao je na FDU-u u Beogradu, nakon čega je ostvario velik broj zapaženih TV i filmskih uloga, uključujući film Lepa sela, lepo gore (1996.), koji je i producirao te seriju Vratiće se rode (2007. – 2008.). Uspjeh je nastavio režijom igranog filma i TV serije Montevideo, Bog te video, koji je postao srpskim kandidatom za Oscara. Kreator je prve srpske TV serije emitirane na Amazon Primeu, Senke nad Balkanom.

Čuvari formule

Režija
Dragan Bjelogrlić
Scenarij
Vuk Ršumović, Ognjen Sviličić, Dragan Bjelogrlić
Glumci
Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić
Direktor fotografije
Ivan Kostić
Montaža
Milena Predić
Producent
Dragan Bjelogrlić, Aleš Pavlin, Tomi Salkovski, Branislav Milatović, Dragan Šolak
Produkcija
United Media, Perfo Production, Skopje Film Studio, Bitter Frames
Festivali i nagrade
Locarno Film Festival – Variety Piazza Grande Award, Pardo Verde Ricola; Sarajevo Film Festival – Audience Award

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA