Slike iz života udarnika

  • Bahrudin Bato Čengić
  • Jugoslavija (BiH)
  • 1972
  • 78'

– IZVAN KONKURENCIJE –

Slike iz života udarnika biser je jugoslavenskog filma koji mnogi svrstavaju u sam vrh Crnog vala, a njegova digitalno restaurirana verzija prikazana je na ovogodišnjem izdanju jubilarnog Filmskog festivala u Veneciji. Čengićeva britka satira inspirirana je ideološkim likom i životom rudara koji su u ranim godinama socijalističke Jugoslavije veličani kao nacionalni heroji, poput Alije Sirotanovića, kojemu je film posvećen, a koji je umro u siromaštvu. Film je zbog podrugljivog prikaza komunističke manipulacije radnicima svojevremeno bio osuđen od strane vladajućih te za bivše Jugoslavije nikad nije bio prikazan u kinima. Direktor fotografije veliki je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija.

Titlovi: EN

Bahrudin Bato Čengić

Bahrudin Bato Čengić bio je bosanskohercegovački redatelj i jedan od predstavnika jugoslavenskog Crnog vala. Završio je studij scenskih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nakon čega se usavršavao u Londonu i snimio niz kratkometražnih filmova. Njegove radove odlikuje prepoznatljiv ironični stil i društvena kritika, a tijekom karijere snimio je tri cjelovečernja igrana filma: Mali vojnici (1967), Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971) i Slike iz života udarnika (1972).

Slike iz života udarnika

Režija
Bahrudin Bato Čengić
Scenarij
Bahrudin Bato Čengić, Branko Vučićević
Glumci
Adem Čejvan, Stojan 'Stole' Aranđelović, Zaim Muzaferija, Ilija Bašić, Mida Stevanović, Štefka Drolčeva, Helena Buljan, Dragomir Bojanić Gidra
Direktor fotografije
Karpo Aćimović Godina
Montaža
Marijana Fuks, Olga Skrigin
Produkcija
Studio Film Sarajevo
Festivali i nagrade
Venice Film Festival – Venice Classics

OSTALI FILMOVI IZ OVOG PROGRAMA