Utorak na ZFF-u

Nastavak utrke za Zlatna kolica u CineStaru Branimir, queer vestern Pedra Almodóvara u MSU-u i premijera digitalno restauriranog klasika Bate Čengića posvećenog Aliji Sirotanoviću u Kinoteci

 

Prvi festivalski dan u CineStaru Branimir donosi dvije hrvatske premijere filmova iz dugometražne konkurencije. U 18:30 na rasporedu je britanski film Kako se poseksati Molly Manning Walker, ovjenčan Nagradom Izvjestan pogled u Cannesu, koji Guardian opisuje kao “edukaciju o pristanku na seks za partijanere”. Film će zagrebačkoj publici predstaviti producentica Emily Leo.

U prisustvu redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi – ZFF 2009), glavnog glumca Jovana Ginića i koproducentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) u 21 sat održat će se hrvatska premijera filma Lost Country, autentične priče o konfliktu koji nastaje kad se sukobe osobne vrijednosti i ljubav. Mladi srpski glumac Jovan Ginić za ulogu Stefana osvojio je čak dvije istaknute nagrade – Rising Star Award u Cannesu i Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a njegovu majku u filmu utjelovljuje Jasna Đuričić (Quo vadis, Aida?).

Utorak na ZFF-u donosi tri moćna ostvarenja iz programa Velikih 5. U kinu Kinoteka u 17 sati gledamo Zlatnom palmom ovjenčan film Anatomija pada u režiji Justine Triet, mračnu i intrigantnu dramu s elementima psihološkog trilera koja je pomela francuske kinoblagajne! U MSU-u u 20:30 prikazuje se Čudan način života Pedra Almodóvara, raskošna kratkometražna queer oda žanru vesterna, te Točka prijelaza (Upon Entry) Alejandra Rojasa i Juana Sebastiána Vásqueza, napeta minimalistička drama “iznimne glume, minuciozne montaže i besprijekorno klaustrofobične atmosfere koja klasičnu aerodromsku anksioznost savršeno pretače u film” (Screen International).

U 18 sati u MSU-u starta natjecateljski program Ponovno s nama, a prvi u nizu konkurenata za nagradu Zlatni bicikl jest film Zakon zbornice İlkera Çataka. Ova napeta drama u kojoj se igre moći sa školskih hodnika preslikavaju na društvo njemački je kandidat za Oscara i apsolutni pobjednik njemačkih filmskih nagrada. U glavnoj ulozi gledamo briljantnu Leonie Benesch (Babilon, Berlin, Bijela vrpca).

Program Mreža festivala Jadranske regije na platna kina Kinoteka u 20 sati donosi filmofilsku poslasticu –projekciju obnovljenog dragulja kinematografije bivše Jugoslavije, filma Slike iz života udarnika (1972) Bate Čengića. Digitalno restaurirana 4K verzija britke satire posvećene rudarskoj megazvijezdi Aliji Sirotanoviću koju mnogi svrstavaju u sam vrh crnog vala prikazuje se na ZFF-u neposredno nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji!

U kinu Kinoteka u 22 sata kreće i kratkometražni natjecateljski program, uz međunarodne naslove: njemački Sentimentalne priče Xandre Popescu, grčko-britanski Spaljena zemlja Markele Kontaratou i bugarski Danas sve ima čudan okus Kristine Spassovske te hrvatske kratke filmove iz programa Kockice Niska trava Davida Gaše i Ja ću prva Martine Marasović. U Kinoteci se prikazuje i ZFF-ov program za najmlađu publiku Kinokino. U 11 sati gledamo Nove Franzove dogodovštine (uzrast 7+), drugi dio detektivskog serijala o Franzu – vrsnom detektivu i najmanjem dječaku u razredu Johannesa Schmida, a u MSU-u u 16 sati Okhvalabok (uzrast 10+), avanturističku priču o odrastanju, prijateljstvu i obitelji Nicole van Kilsdonk.

Industrija, program namijenjen profesionalcima, donosi čak dva događanja: u kazališnoj dvorani ADU-a od 11 do 12 sati održat će se izlaganje o pozivu za Kreativni inovativni laboratorij koji se provodi u okviru Međusektorskog potprograma programa Kreativna Europa. U 12 sati na istome mjestu počinje MEDIA Info dan. U sklopu događanja voditeljica DKE – Ureda MEDIA Martina Petrović podijelit će smjernice za prijavu vlastitog filmskog projekta na pozive Potprograma MEDIA Programa Kreativna Europa. Oba događaja realizirana su u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.