Predstavljen program 21. ZFF-a!

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 18. listopada u Uraniji ― prostoru kreacije program 21. izdanja Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić i producentice Lana Matić i Selma Mehadžić.

Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju ― izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, izjavio je Boris T. Matić.

 

GLAVNI NATJECATELJSKI PROGRAM

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji natječe se osam filmova. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo (Seventh Heaven) otvorit će 21. izdanje ZFF-a. Film je razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prati ljubavne nevolje šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). U glavnoj ulozi dirljive i delikatne španjolske drame 20.000 vrsta pčela (20,000 Species of Bees) redateljice Estibaliz Urresola Solaguren gledamo 9-godišnju Sofíju Otero, najmlađu dobitnicu Srebrnog medvjeda u povijesti Berlinskog filmskog festivala!

S nagradom publike ovogodišnjeg festivala Sundance na ZFF stiže Radikalno (Radical), ostvarenje zaraznog optimizma meksičkog redatelja Christophera Zalle s Eugeniom Derbezom (CODA) u glavnoj ulozi. U školske klupe gledatelje vraća i Ekskurzija (Excursion), prvijenac Une Gunjak (Kokoška ― Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014), bh. kandidat za Oscara i priča o sarajevskoj tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Problemima tinejdžera bavi se i dobitnik Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film Kako se poseksati (How to Have Sex) britanske redateljice Molly Manning Walker, koji Guardian opisuje kao edukaciju o pristanku na seks za partijanere”.

Film Lost Country redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi, 2009) gledatelje vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom ― mora se suprotstaviti voljenoj majci (Jasna Đuričić ― Quo Vadis, Aida?), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu.

Romantična drama Prošli životi (Past Lives) kanadsko-korejske autorice Celine Song suptilna je i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), koju kritičari opisuju kao spoj filmova Prije svitanja i Raspoloženi za ljubav. Dugometražni prvijenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir (Svi psi odlaze ―ZFF 2020), Sami u Reykjaviku (Solitude), bavi se jednim neočekivanim prijateljstvom, a nastao je prema scenariju ZFF-ovoj publici dobro poznatog autora Rúnara Rúnarssona.

Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu Čuvari formule (Guardians of the Formula) u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping for Beginners) Gorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji. Prije Domaćinstva za početnike prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, projekcije filmova Sedmo nebo i Ekskurzija bit će prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

U nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice za Zlatna kolica natječe se 8 filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su: Niska trava Davida Gaše, Škafetin Paška Vukasovića, Neka ljubav kaže sve o nama Kristine Barišić, Susjede bubice Filipa Zadre, Čopor Marka Jukića, Skummy Saše Poštića, Dobro je, lijepo je Luke Galešića i Ja ću prva Martine Marasović. Prava istina priče o šori Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu “H15 ― 15 godina u našem filmu” i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.

Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi 10 ostvarenja: norveški film Cice (Tits) Eivinda Landsvika, prikazan u kratkometražnoj konkurenciji Cannesa, švicarsko-portugalski Samo neka uspije (Please Make It Work) Daniela Soaresa (Ono što ostaje ― ZFF 2022), norveški Opservacija (Observation) Christoffera Lossiusa, bugarski Danas sve ima čudan okus (Everything Tastes Strange Today) Kristine Spassovske, švedski Šogor Jörgena Hyltesa (Container Scanning) Edvina Hallberga i Antona Hellströma, španjolsko-argentinski Ništa od toga (None of That) Francisca Cantona i Patricija Martineza, njemački Sentimentalne priče (Sentimental Stories) Xandre Popescu, grčki Spaljena zemlja (Scorched Earth) Markele Kontaratou, kineski Kornjačina godina sudbine (A Tortoise’s Year of Fate) Yi Xionga i poljski Brak na mrtvo (A Dead Marriage) Michała Toczeka.

Poznati su i članovi žirija 21. Zagreb Film Festivala. O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske (Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Najsretniji čovjek na svijetu) austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea (Konačna sloboda ― Zlatna kolica, ZFF 2021) i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski (Najgora osoba na svijetu); a o kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (Nije zima za komarce ― Zlatna kolica, ZFF 2022), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (I tako je završilo ljeto ― Zlatna kolica, ZFF 2022) i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

 

OSTALI FILMSKI PROGRAMI

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i ostali programi 21. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino i Nagrada publike LUX.

Šest dugometražnih filmova autor(ic)a, koje je publika ZFF-a upoznala u glavnom programu prošlih izdanja, predstavljeni su u natjecateljskom programu Ponovno s nama. Ne očekuj previše od kraja svijeta (Do Not Expect Too Much from the End of the World aka A Case History) slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea urnebesna je satira na temu suvremene kulture rada nagrađena posebnim priznanjem u Locarnu. Dobitnik nagrade Europa Cinemas Label na Berlinaleu, Zakon zbornice (Teachers Lounge) u režiji Ilkera Çataka (Kad je Namibija bila grad ― Zlatna kolica 2011) briljantna je studija odnosa moći u jednoj školi s Leonie Benesch (Bijela vrpca) u glavnoj ulozi. Film Priscilla Sofije Coppole, temeljen na memoarima Priscille Presley, gledatelje vodi u mitski Graceland. Glavna glumica Cailee Spaeny osvojila je nagradu Coppa Volpi u Veneciji.

Šest godina nakon napetog trilera Zavodnik (ZFF 2017), švedsko-iranski redatelj Milad Alami predstavlja novo ostvarenje, socijalni triler Suparnik (Opponent), koje će gledatelje prikovati uz sjedala. Nježna i dirljiva drama o odrastanju Ama Gloria prvo je samostalno ostvarenje redateljice Marie Amachoukeli-Barsacq, čiji je prvijenac Party Girl u Cannesu osvojio Zlatnu kameru. Pamtim samo sretne dane (Good Times, Bad Times), nadrealistično i melankolično ostvarenje Nevija Marasovića (Vis-À-Vis, Goran), ujedno je i posljednji film velikog slovenskog glumca Radka Poliča. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će žiri u sastavu: snimatelj Stanko Herceg, montažerka i redateljica Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan.

Filmove pet najvećih europskih kinematografija ― francuske, britanske, njemačke, talijanske i španjolske, iz programa Velikih 5, ZFF donosi u suradnji s kulturnim institutima i veleposlanstvima navedenih zemalja. Zlatnom palmom Cannesa ovjenčana Anatomija pada (Anatomy of a Fall) francuske redateljice Justine Triet intrigantna je sudska drama s elementima psihološkog trilera i Sandrom Hüller (Toni Erdmann, ZFF 2017) u glavnoj ulozi. Stranci (All of Us Strangers) britanskog redatelja Andrewa Haigha kombinacija su fantazije, horora, drame i seksi gej romanse s Andrewom Scottom, Paulom Mescalom, Jamiejem Bellom i Claire Foy u glavnim ulogama. Njemački predstavnik u programu, dobitnik Srebrnog medvjeda Crveno nebo (Afire) Christiana Petzolda sporogoreća je drama o mladom piscu čiji se napuhani ego polako topi tijekom ljetnog odmora u baltičkoj idili.

Italiju predstavlja ostvarenje velikana Marca Bellocchija Otet (Kidnapped), priča o stvarnom slučaju iz 19. stoljeća kada je Katolička crkva otela židovskog dječaka, a Španjolsku minimalistička drama s radnjom smještenom u aerodromsku sobu za ispitivanje, Točka prijelaza (Upon Entry) Alejandra Rojasa i Juana Sebastiána Vásqueza. Prije Točke prijelaza prikazat će se novi kratki film Pedra Almodóvara Čudan način života (Strange Way of Life), vestern presvučen u queer ruho s Pedrom Pascalom i Ethanom Hawkeom, čiju produkciju supotpisuje modna kuća Saint Laurent.

Ove godine KinoKino postao je cjelogodišnji filmski program za djecu, a tijekom ZFF-a u Kinu Kinoteka i MSU-u bit će predstavljen izbor dugometražnih igranih filmova koji će se natjecati za nagradu dječjeg žirija. Popularni program Moj prvi odlazak u kino, osim za širu publiku, bit će predstavljen i djeci Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u sklopu projekta Film u bolnici, a u suradnji sa Sedmim kontinentom. Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS dijelom će biti prikazan u kinu, a dijelom online.

Treću godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog festivala nastalog udruživanjem Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i Zagreb Film Festivala. Gledamo Slatke snove (Sweet Dreams), satiru na račun europskog kolonijalizma u režiji Ene Sendijarević, triler Moć (Power) slovačkog redatelja tyása Priklera, humoristični i britki film o očevima i sinovima, Luksemburg, Luksemburg (Luxembourg, Luxembourg) ukrajinskog redatelja Antonija Lukicha, urnebesni pseudodokumentarac Crni kamen (Black Stone) Spirosa Jacovidesa i skandinavski psihološki triler sa Zlatkom Burićem Kopenhagen ne postoji (Copenhagen Does Not Exist) Martina Skovbjerga. Kao posebna zanimljivost za filmofile izdvaja se projekcija filma Slike iz života udarnika (Life of a Shock Force Worker) Bate Čengića, digitalno restauriranog klasika koji je premijerno prikazan u Veneciji.

U popratnom programu Nagrada publike LUX, ostvarenom u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, gledamo estonski dokumentarac Smoke Sauna Sisterhood redateljice Anne Hints.

Program Festivali pod reflektorom okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori deset europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts. Svi filmovi iz programa bit će dostupni za besplatno gledanje na platformi kinoeuropa.hr za vrijeme Festivala.

 

INDUSTRIJA

Bogat izbor masterclassova, radionica, panel-diskusija i čak dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa donosi ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji. Industrija će i ove godine ugostiti niz uglednih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača. To su Renée Hansen Mlodyszewski, producentica filma Najgora osoba na svijetu i članica ovogodišnjeg Žirija dugometražnog igranog filma, nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, česta suradnica redatelja Christiana Petzolda i Margarethe von Trotte, koju su mediji prozvali nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije”, kao i slovenski filmaš s češkom adresom Olmo Omerzu koji se na ZFF-u već predstavio s čak tri svoja filma (Obiteljski film, Zimske mušice, Posljednji dani patrijarhata). Prvi put u sklopu Industrije, u suradnji s prestižnim sajmom Talents and Short Film Market, održat će se radionica i pitching forum Ispričaj mi priču.

Dva izlaganja održat će se u suorganizaciji s DKE Uredom MEDIA Hrvatske. Voditeljica Deska Kreativna EuropaAnera Stopfer predstavit će poziv za Kreativni inovativni laboratorij u programu Kreativna Europa, a u sklopu događanja MEDIA info dan što tu ima za mene? voditeljica DKE ― Ureda MEDIA Martina Petrović podijelit će smjernice za prijavu vlastitog filmskog projekta na pozive Potprograma MEDIA.

Edukativni program Industrije i ove će godine podržati razvoj novih talenata u Hrvatskoj i regiji uz niz radionica i pitching forum: radionice Moj prvi scenarij, Moja prva videoigra i 54+, radionica izrade filmskih trailera i pitching forum Industrije Mladost!

Program Industrije ostvarujemo u suradnji s brojnim partnerima: Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, Društvom hrvatskih filmskih montažera, Akademijom dramske umjetnosti, Talents and Short Film Marketom, Institutom MIDPOINT, Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela, DKE Uredom MEDIA Hrvatske, Talijanskim filmskim institutom, Filmskom agencijom Sjeverne Makedonije i Algebrom.

 

 ZELENE PRAKSE

Slijedeći svoj slogan Recikliramo sve osim filmova, Zagreb Film Festival treću godinu zaredom uz niz aktivnosti nastavlja svoju ekološku misiju! Festivalski katalog od prošle je godine dostupan isključivo u digitalnom obliku, a ove godine opraštamo se i od tiskanih programskih knjižica. Program i raspored projekcija tako će od sada biti dostupni isključivo na službenoj festivalskoj stranici i mobilnoj aplikaciji ZFF-a. U digitalni svemir poslali smo i plakate, pozivnice te najveći dio akreditacija, tisak ostalih materijala smanjili smo za više od 50 posto u usporedbi s prijašnjim izdanjima, a poklone za goste osigurali u suradnji s lokalnim i ekološki prihvatljivim brendovima. Rad na razvoju zelenih praksi nastavljamo u suradnji s prijateljima i partnerima: Zelenom akcijom i FED-om, a kako bismo te prakse u idućim izdanjima unaprijedili, ponovo se pridružujemo inicijativi Green Charter For Film Festivals te ćemo pomoću njihove platforme bilježiti CO2 otisak tijekom ovogodišnjeg festivala, ali i usporediti rezultate s prošlogodišnjim izdanjem. Festival će se u suradnji s MG automobilima koristiti električnim i hibridnim automobilima kao službenim vozilima, čime će se postići smanjenje negativnih emisija CO2 u pripremama, ali i za vrijeme ovogodišnjeg izdanja. Kako bi posjetiteljima osigurao brz i ekološki prihvatljiv dolazak na Festival, ZFF će u suradnji s tvrtkom Nextbike osigurati sustav javnih bicikala na svim festivalskim lokacijama.

 

KORISNE INFORMACIJE

Cijene ulaznica kreću se od 3 eura (KinoKino, PLUS) do 5 eura (Glavni program, PSN, Mreža, Velikih 5), a u pretprodaji, od 18. listopada do 5. studenog, cijene su 1 euro niže. Ulaznice se od 18. listopada do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6. 11.), Kinoteka (7. 11.) i MSU (7. 11.). Osim na službenoj festivalskoj stranici, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.

Zagreb Film Festival financijski podržavaju Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa ― potprogram MEDIA, Kultura Nova i Turistička zajednica grada Zagreba.