Petak na ZFF-u

Posljednji naslovi iz dugometražne konkurencije uoči subotnje dodjele nagrada: dirljiv španjolski film ‘20.000 vrsta pčela’ i islandski ‘Sami u Rejkjaviku’ iz scenarističke radionice velikog Rúnara Rúnarssona

 

ZFF petak u CineStaru Branimir donosi posljednja dva naslova u glavnom natjecateljskom programu. U 18:30 sati gledamo 20.000 vrsta pčela španjolske redatelice Estibaliz Urresola Solaguren, nježnu priču o odrastanju smještenu u idiličnu Baskiju među košnice i med u kojoj je naslovnu ulogu odigrala Sofía Otero, koja je ušla u povijest kao najmlađa osoba koja je ikada osvojila nagradu za najbolju glumicu u Berlinu. Nastavak glavnog natjecateljskog programa u Cinestar Branimiru slijedi u 21 sat uz novi film iz scenarističkog pera islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, Sami u Reykjaviku redateljice Ninne Pálmadóttir, netipičnu priču o samoći i ljudskoj povezanosti.

Projekcije u kinu Kinoteka počinju u 14 sati filmom iz programa za mlade PLUS Morska iskra, pričom o odrastanju, gubitku i zacjeljivanju koja je na Berlinaleu osvojila posebno priznanje te je ovjenčana i nagradom Europskog udruženja filmova za djecu. U 17 sati u kinu Kinoteka unutar programa Velikih 5 gledamo novi film velikana talijanske kinematografije Marca Bellocchija Otet, priču o stvarnom slučaju iz 19. stoljeća kada je Katolička crkva otela židovskog dječaka, što se pretvorilo u prvorazredni skandal i početak kraja papinske države. U 19:30 sati u kinu Kinoteka vrijeme je za film iz natjecateljskog programa Ponovno s nama i novi film domaćeg autora, Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića. Finale petka u kinu Kinoteka počinje u 22 sata donosi nove naslove iz međunarodne kratke konkurencije, Opservacija i Samo neka uspije, kao i naslove iz programa hrvatskog kratkog metra Kockice, Prava istina priče o šori Andree Slaviček, Susjede bubice Filipa Zadre te Dobro je lijepo je Luke Galešića. 

ZFF petak u MSU počinje u 16 sati filmom iz programa za djecu KinoKino, Kraljicom plesa o dvanaestogodišnjoj Mini koja možda ne zna plesati i nema puno samopouzdanja, ali to je ne sprečava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu. U sklopu natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije u 18 sati u MSU-u gledamo Moć, mračni politički triler redatelja Mátyása Priklera nadahnut stvarnim korupcijskim skandalom koji je potresao Slovačku 2009. godine. Petak u MSU-u završava u 20:30 sati filmom Suparnik redatelja Milada Alamia koji se natječe za nagradu Zlatni bicikl u programu Ponovno s nama.

Industrija, program namijenjen profesionalcima, u petak donosi dva događanja: Pitching forumom studentskih projekata na kojem će mladi scenaristi i redatelji predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu završava program Industrije Mladost! U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih montažera (HFM) i Društvom hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) održat će se masterclass istaknute i nagrađivane njemačke montažerke Bettine Böhler, u medijima prozvane nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije. U razgovoru s moderatoricom Ivom Ivan Bettina Böhler govorit će o svom radu na filmovima Vestern i Crveno nebo, bogatom iskustvu rada na filmu, izazovima koje nosi posao montažerke te opetovanim suradnjama s redateljicama i redateljima poput Margarethe von Trotta, Valeske Grisebach i Christiana Petzolda.