Komedija ‘Sedmo nebo’ Jasne Nanut u ponedjeljak otvara 21. ZFF

Projekcijom filma Sedmo nebo, komedije Jasne Nanut o smiješnoj strani krize srednjih godina, u ponedjeljak, 6. studenog u 19:30 sati kinu SC počinje 21. Zagreb Film Festival! Od utorka sve do nedjelje, 12. studenog festivalski programi nastavljaju se u CineStaru Branimir, kinu Kinoteka, MSU-u, Dokukinu KIC te na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U sedam festivalskih dana prikazat će se 115 filmova u nizu programa, a za festivalsku nagradu Zlatna kolica natjecat će se filmovi iz međunarodne dugometražne i kratkometražne konkurencije te nacionalnog kratkometražnog programa Kockice.

Nakon otvaranja, kojem će uz redateljicu i scenaristicu Jasnu Nanut prisustvovati glumci Krešimir Mikić, Iva Jerković, Iva Mihalić, Nikša Butijer, Dejan Aćimović i Petar Ćiritović te producent i koscenarist Hrvoje Osvadić, u festivalskom tjednu Zagreb stižu brojni gosti iz svijeta filma.

Dramu Lost Country predstavit će srpski redatelj Vladimir Perišić i glavni glumac Jovan Ginić, nagrađen Srcem Sarajeva i nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu na Tjednu kritike u Cannesu. Bh. autorica Una Gunjak, dobitnica nagrade Europske filmske akademije, predstavit će hvaljeni dugometražni prvijenac Ekskurzija.

Slovački autor Mátyás Prikler predstavit će napeti politički triler Moć, a nizozemska glumica Lisa Zweerman film Slatki snovi Ene Sendijarević. U Zagreb stižu producentica filma Domaćinstvo za početnike Marija Dimitrova te producentica filma Kako se poseksati Emily Leo. Film Čuvari formule, kojim u subotu u kinu SC završava službeni program 21. ZFF-a, predstavit će redatelj i koscenarist Dragan Bjelogrlić, glavni glumac Raša Bukvić i producent Miroslav Mogorović.

I program namijenjen filmskim profesionalcima Industrija u Zagreb dovodi niz važnih uzvanika. Uz producenticu europske uspješnice Najgora osoba na svijetu i članicu dugometražnog žirija Renée Hansen Mlodyszewski, to su nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, koju su mediji prozvali nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije”, te slovenski redatelj i scenarist Olmo Omerzu.

Osim recentnih uspješnica, laureata prestižnih svjetskih festivala i filmova autora čije vrijeme tek dolazi, posjetitelje ZFF-a očekuje nekoliko filmofilskih poslastica, među kojima se izdvaja projekcija digitalno restauriranog klasika ex-yu kinematografije Slike iz života udarnika Bate Čengića, koji se prikazuje neposredno nakon premijere u Veneciji.

Ulaznice za programe ZFF-a mogu se kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6. 11), Kinoteka (7. 11) i MSU (7. 11). U pretprodaji, do 5. studenog, cijene ulaznica su 1 euro niže. Osim na službenoj festivalskoj stranici, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.