KinoKino i PLUS: uzbudljivi novi naslovi za djecu i mlade 

KinoKino, najveseliji festival u gradu namijenjen publici osnovnoškolskog uzrasta od prošle se godine prometnuo u cjelogodišnji filmski program! Svi filmovi iz programa bit će predstavljeni na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, od čega će se pet dugometražnih igranih naslova naći u konkurenciji za najbolji film, a o svemu će odlučivati dječji žiri! Svježi naslovi iz Norveške, Njemačke, Austrije, Nizozemske i Španjolske u konkurenciji su za glavnu nagradu i donose priče o odrastanju ispunjene avanturom, misterijem i zabavom, a projekcije će se održati se u zagrebačkim kinima Kinoteka i MSU za vrijeme 21. ZFF-a.

U programu gledamo novo ostvarenje Nicole van Kilsdonk, nizozemske redateljice i scenaristice čiji su filmovi za djecu prikazivani diljem svijeta, Okhvalabok, avanturističku priču o odrastanju, obitelji i prijateljstvu, ali i nastojanju za zauzimanjem vlastitog mjesta pod suncem. U njemačkoj misterij-drami Moj život kao Lotta prvi školski izlet pretvara se u noćnu moru – ukleti hostel, djevojčice nestale u pješčanim dinama – sve su to izazovi pred mladom Lottom i njezinom neustrašivom ekipom. U nastavku serijala Nove Franzove dogodovštine vrsni detektiv i najmanji dječak u razredu uhvatit će se u koštac s novim zagonetkama ali i nekim starim razmiricama. Kroz smijeh i suze, i uz vesele ritmove, gledat ćemo norvešku dramu Kraljica plesa o djevojčici Mini koja možda ne zna pjevati ni plesati, niti ima pretjerano puno samopouzdanja, ali to je ne sprečava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu. Španjolski predstavnik Valdova priča film je inspiriran stvarnim događajima iz djetinjstva Valda Lope, nekadašnjeg nogometaša Reala iz Madrida, u kojem se u zajedničkom cilju i nogometnom ludilu udružuju časne sestre i dječaci iz internata.

Najpopularniji popratni program KinoKina, Moj prvi odlazak u kino najmlađima će i ove godine pružiti priliku da tijekom ZFF-a iskuse čaroliju prvog susreta s pokretnim slikama na velikom platnu. U programu osmišljenom za djecu predškolske dobi, koja u posebnim uvjetima (prigušeno svjetlo, kraće trajanje projekcije) imaju priliku u pratnji odraslih prvi put prisustvovati filmskoj projekciji, sastojat će od nekoliko brižljivo izabranih kratkih animiranih naslova.

Prvi put ove godine u sklopu KinoKina održat će se i filmska projekcija za male pacijente Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu kao dio programa Film u bolnici i u suradnji sa Sedmim kontinentom.

Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS donosi priče o odrastanju i svemu što odrastanje donosi, a ove godine dijelom će se prikazivati u kinu, a dijelom online. U selekciji programa najbolji je film u kategoriji za mlade prestižnog festivala u Zlínu, premijerno prikazan na Berlinaleu, Delegacija, koji prati troje izraelskih srednjoškolaca na razrednom putovanju u Poljsku u obilasku spomen mjesta Holokausta. Zatim Morska iskra, nježna nadnaravna priča o odrastanju, gubitku i zacjeljivanju nagrađena na Berlinaleu posebnimpriznanjem, kao i priznanjem Europskog udruženja filmova za djecu, te Kung fu lav o tinejdžeru Jimmyju, talentiranom ali temperamentnom učeniku kung fu škole u Rotterdamu koji će kako bi svladao druge prije svega morati svladati samoga sebe.

Posebno mjesto u selekciji PLUSA ima Futura, važan i intrigantan dokumentarni film uglednog autorskog trija – Alice Rohrwacher, Francesco Munzi i Pietro Marcello, u kojem kreću na istraživačko putovanje diljem Italije gdje u susretima s tinejdžericama i tinejdžerima različitih profila otvoreno razgovaraju o mjestima u kojima žive, očekivanjima, čežnjama, strahovima i snovima te preprekama koje moraju prevladati kako bi ih ostvarili. Premijerno prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu, Futura o budućnosti govori iz perspektive mladih, a na ZFF-u gledat ćemo ga online na platformi kinoeuropa.hr.