Moj prvi scenarij

RADIONICA

zatvoreno za javnost

Radionica je namijenjena aktivnom individualnom radu na scenarističkom projektu uz vodstvo dvojice vrsnih mentora, odnosno script doctora. Od prijava pristiglih na otvoreni poziv, odabrano je šest scenarističkih projekata redatelja, autora ili suautora koji rade na svom prvom scenariju za dugometražni film. Radionica je organizirana u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja i Institutom MIDPOINT.

mentor

Antonio Nuić

Scenarist i redatelj. Magistrirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje od 2013. godine. Režirao je jednu od epizoda omnibusa Seks, piće i krvoproliće (2004.) te napisao i režirao cjelovečernje filmove Sve džaba (2005.), Kenjac (2009.), Život je truba (2015.) i Mali (2018.).

mentor

Pjer Žalica

Redatelj, pisac i producent te dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Najpoznatiji je po filmovima Gori vatra (2003.), Kod amidže Idriza (2004.) i Praznik rada (ZFF 2022.). Scenarist je filma Žaba (ZFF 2015.). Režirao je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kazališnih predstava, TV programa te reklamnih i glazbenih spotova. Partner je u producentskoj kući Refresh.

gostujući predavač

Olmo Omerzu

Slovenski redatelj i scenarist. Studirao je na praškoj filmskoj školi FAMU. Redatelj je dugometražnih filmova Prilično mlada noć (Berlinale 2012.), Obiteljski film (ZFF 2015.; San Sebastián), Zimske mušice (ZFF 2018.; Karlovy Vary – najbolja režija; Toronto IFF) i Bird Atlas (Karlovy Vary 2021.). Predavač je na programima Instituta MIDPOINT.

polaznica

Dušanka Belada

Kazališna i filmska redateljica iz Cetinja. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2019. surađuje s Crnogorskim narodnim kazalištem, gdje postavlja dvije kazališne predstave. Bavi se snimanjem dokumentarnih filmova te kratkih edukativnih filmova i predstava za djecu i mlade. Uz režiju, bavi se pisanjem, glazbom i montažom. Na autorskim projektima surađuje s piscem Jovanom Boškovićem.

B.R.P.S.(Biljka/Rijeka/Povjetarac/Sunce)
Politička elita dolazi u oronuo, siromašan grad kako bi predstavila projekt izgradnje hidroelektrane na zaštićenoj rijeci. U grad dolaze i europski ekološki aktivisti kako bi spriječili građenje HE u prvoj ekološkoj državi na svijetu. Različita poimanja svijeta, savjesti i slobode u malome mjestu dovode do intenzivnih sukoba različitih interesa države, nevladinog sektora, medija, lokalnog stanovništva i stranaca. A tu su i neki osobni konflikti.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Dušanka Belada (redateljica), beladadusanka@gmail.com
Jovan Bošković (scenarist), jovan.boskovic11t@gmail.com

polaznik

Gledis Bica

Albanski redatelj, scenarist i producent s iskustvom u kratkometražnim filmovima i dokumentarcima. Filmom se bavi još od srednjoškolskih dana, kada su mu radovi prikazani na festivalima DokuFest i ZagrebDox. Bio je polaznik radionice Script Station Sarajevo Film Festivala. Trenutačno razvija svoj prvi dugometražni film, Između neba i zemlje.

Između neba i zemlje
Astrit živi u Norveškoj s otuđenim ocem, no njegov život drastično se mijenja nakon očeve smrti. On unajmljuje albansku pogrebnu kuću kako bi vratio očevo tijelo u domovinu i upoznaje pogrebnog vozača Ilira. Uskoro shvaća kako Ilir s njegovim ocem dijeli zabrinjavajuće sličnosti. Kada im u Pragu otmu pogrebno vozilo, Astrit je prisiljen suočiti se sa svojim najdubljim strahovima.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Gledis Bica (scenarist/redatelj), gledisbica@gmail.com
Ajsela Vojka (producentica), ajselavojka@gmail.com

polaznik

Marko Kovač

Marko Kovač (Beograd, 1981.) scenarist je i redatelj. Diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Beogradu. Napisao je i režirao nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, među kojima su Potpisani (2007.), Potpisani 3 (2010.), Psiho (2011.), Greenwoodo (2012.) i Krug (2015.).

Sjajno mjesto za nesreću 
Dva intelektualca s Balkana, najbolji prijatelji iz djetinjstva čiji su se životi razišli usred rata, sada životare na ulicama Pariza, nesvjesni da se nalaze u istome gradu. Sve do trenutka kada se ponovno sretnu – u mraku pariškog zatvora. Ovo je priča o jednom drugom Parizu koji ne vidimo na šarenim turističkim razglednicama. Priča o mračnoj strani metropole poznate kao grad svjetlosti.

Status projekta
U razvoju. Osigurana prava za adaptaciju romana.

Kontakt
Marko Kovač (redatelj), marko.b.kovac@gmail.com

polaznik

Radovan Petrović

Radovan Petrović (Skoplje, 1983.) makedonski je redatelj i montažer. Iza sebe ima više od deset godina iskustva u montaži kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova i dokumentaraca. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Filmskoj akademiji u Štipu. Do sada je režirao pet kratkometražnih filmova i nekoliko TV serija. Trenutačno priprema svoj prvi dugometražni film.

Zora
Ljubiša izrabljuje suprugu i malodobnu kćer Mariju koje su prisiljene brinuti o obiteljskom poslu – konobi u kojoj se okupljaju gosti različitih nacionalnosti. Maria radi kao konobarica, a na inzistiranje oca i kao pjevačica, zbog čega je u školi meta poruge i maltretiranja. Jednoga dana Maria nestane. Policijska istraga ne vodi nikamo, a Ljubiša krivi sve osim sebe. Najviše pak sumnjiči albanske goste.

Status projekta
U razvoju.

Kontak
Radovan Petrović (scenarist/redatelj), rasho983@gmail.com
Robert Naskov (producent; produkcija Partysans), robert@partysans.com.mk

polaznik

Bojan Radanović

Bojan Radanović (Nova Gradiška, 1979.) diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Redatelj je kratkometražnih filmova od kojih su neki prikazani i na Zagreb Film Festivalu: Prije mraka (ZFF 2016.), Slova (ZFF 2019.) i Fender (ZFF 2022.). Trenutačno je u pretprodukciji s dugometražnim igranim filmom radnog naslova Pushback. Živi i radi u Zagrebu.

Pushback
Odvjetnica Daria (37) odlučuje zastupati izbjegličku obitelj iz Sirije, čija je kći Ferida (6) greškom hrvatske policije poginula u naletu vlaka na granici između Hrvatske i Srbije. Ono što je trebalo biti rutinski sastanak opunomoćene odvjetnice s klijentima, pretvorilo se u mučnu borbu s policijskim sustavom uz eskalaciju osobnih i obiteljskih trauma.

Status projekta
U razvoju. Razvoj scenarija i projekta sufinancira HAVC.

Kontakt
Bojan Radanović (redatelj), bojan.radanovic@gmail.com

polaznica

Ana Tonković

Kazališna dramaturginja i autorica s diplomom Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Do sada je surađivala na više od 60 predstava. Autorica je zbirke adaptacija i dramatizacija Prepričavanja objavljene 2008. godine u nakladi VBZ-a. Radila je kao slobodna umjetnica, a zatim i dramaturginja za HNK u Zagrebu. Od 2016. zaposlena je u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Bambina je njezin prvi filmski projekt.

Bambina
Jukebox mjuzikl s pjesmama Nene Belana i grupe Đavoli. Sredina 1980-ih u Split. Korumpirana uprava brodogradilišta zapošljava tek diplomiranog inženjera Tončija na odgovorno mjesto voditelja projekta na izgradnji tankera Bambina. Uz pomoć Marijane, maturantice na praksi u brodogradilištu, te niz klasno i ideološki naizgled nespojivih svakodnevnih junaka, raskrinkava se lopovluk koji seže do samog državnog vrha.

Status projekta
U razvoju. Razvoj scenarija i projekta sufinancira HAVC.

Kontakt
Ana Tonković (scenaristica), anatondol@gmail.com
Telefilm (produkcija), telefilm@telefilm.hr