TSFM: Ispričaj mi priču

Radionica i pitching forum 

Pitching forum otvoren je za javnost.
11/11 | SUBOTA | 11:00 | DOKUKINO KiC

Ispričaj mi priču intenzivna je petodnevna radionica razvoja scenarija za kratkometražni film, koja se održava u partnerstvu ZFF-a, sajma Talents and Short Film Market (TSFM), Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmske agencije Sjeverne Makedonije. Pod vodstvom dvoje iskusnih stručnjaka i suradnika TSFM-a, scenaristice i redateljice Nolwenn Guizou te montažera Gabrielea Alfierija, sedam hrvatskih i jedan makedonski filmaš razvijat će svoje projekte, a rezultate radionice moći ćete vidjeti na završnom javnom pitchingu.

Polaznici i projekti

Marko Bičanić: Sol na ranu

Tamara Bregović: Sleigh Queens

Marija Georgiev: 2+2

Ivan Grgur: Medo u šparogama / Asparagus Bear

Filip Lafazanovski: Malala

Matej Matijević: Nečisti duh

Marko Škobalj: Vespa

Ivan Veljača: Za stolom

mentorica

Nolwenn Guiziou

Nolwenn Guiziou scenaristica je i redateljica koja gaji posebnu ljubav prema animaciji i stereoskopskom 3D-u, i ima opsežno iskustvo u izradi lutaka. Od 2014. radi kao savjetnica za scenarije. Uživa u dijeljenju svojeg pripovjedačkog iskustva i osmislila je posebne alate koji filmašima pomažu stvoriti vlastite “svjetove” i vjerovati u njih. Jer, kako kaže američka autorica Lynda Barry, “mi ne stvaramo svijet mašte da bismo pobjegli od stvarnosti, već da bismo u njemu mogli ostati”.

mentor

Gabriele Alfieri

Gabriele Alfieri (Milan, 1978.) diplomirao je montažu na filmskoj školi Luchino Visconti u Milanu. Iza sebe ima više od 20 godina profesionalnog iskustva u talijanskoj audiovizualnoj industriji. Među radove ubraja popularni glazbeni spot za pjesmu Eroe talijanskog repera Caparezze, dokumentarni film The Wrong Side of the Bridge (2006.) Giorgia Carelle i Paola Cognettija te glazbeni dokumentarac Il suono instabile della libertà Marca Bergamaschija i Gianpaola Gelatija (2010.). Predavao je audiovizualno izražavanje na Sveučilištu u Perugii i Katoličkom sveučilištu Sacro Cuore u Bresci.

polaznik

Marko Bičanić

Marko Bičanić (Zagreb, 1999.) član je udruge Blank_filmski inkubator, u sklopu koje je snimio svoje prve filmove, a sada za udrugu vodi filmske radionice za mladež. Student je prve godine diplomskog studija režije igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U različitim ulogama radi na filmskim i televizijskim setovima i jedan je od autora webserije Videobox.

Sol na ranu
Sam na ljetovanju u primorskom gradiću, Petar je u emocionalnoj krizi. Trebao je to biti odmor za dvoje. Njegov boravak na moru isprepliće se s drugom narativnom linijom koja otkriva događaje koji su prethodili ljetovanju: Petar nailazi na poruke koje sugeriraju da ga njegova djevojka Dorotea vara. Jedna situacija vodi u drugu i događa se neizbježno.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Marko Bičanić, markobicanicmb@gmail.com

polaznica

Tamara Bregović

Tamara Bregović (Varaždin, 1995.) studirala je medijski dizajn na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Tijekom studija snimila je tri kratka igrana filma, od kojih je jedan diplomski. Sudjelovala je u Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i raznim filmskim radionicama. Uzscenarije, piše kratke priče, većinom znanstvenu fantastiku i horor. Živi u Sesvetama.

Sleigh Queens
Vrijeme je blagdana. Petero likova provodi prosinac svaki na svoj način. Lucy zapravo i ne voli blagdane, no trudi se udovoljiti dečku koji jedva čeka Božić; starija žena svake godine opsesivno plete džempere; simpatična djevojka peče božićne kolače iako je prosinac još daleko… Malo-pomalo svim se božićnim entuzijastima počnu događati loše stvari. Isprva su to sitnice, no situacija brzo eskalira. Stoji li iza svega ljudsko biće ili ipak nešto grozomornije?

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Tamara Bregović, tamara.bregovic@gmail.com

polaznica

Marija Georgiev

Marija Georgiev filmska je autorica i edukatorica iz Zagreba. Studira filmsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Programska je voditeljica Sedmog kontinenta, filmske edukacije za djecu i mlade.

2+2
Iako su rastavljeni i u novim vezama, Krešo i Emina trude se zbog svog osmogodišnjeg sina Marsela trude održati obitelj na okupu. Dva para se, osim toga, dobro slažu. Ajde, dovoljno dobro. Drago im je povremeno provesti vrijeme skupa i proslaviti Marselov rođendan. No malca je počeo živo zanimati seks, a strategije odraslih za nošenje s tim bitno su različite i teško pomirljive.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt / Contact
Marija Georgiev, marijafm@gmail.com

polaznik

Ivan Grgur

Ivan Grgur rodio se na dan kad je Kokomo od Beach Boysa zasjeo na prvo mjesto Billboardove top liste. Studirao je komunikologiju i novinarstvo u Veneciji, Trstu i Lisabonu. Nakon što je snimio svoj prvi kratkometražni dokumentarni film, Sigurno mrtvi, upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegov dugometražni diplomski film Muški na otoku trenutačno je u postprodukciji.

Medo u šparogama
U malom, uspavanom gradiću Umagu nesvakidašnje pojavljivanje medvjeda usred sezone divljih šparoga izaziva medijsko ludilo, dijeleći zajednicu na skeptike i ljude koji vjeruju da medvjed zaista postoji. Prateći kaos novonastale situacije, film istražuje mutne granice između istine i laži u doba društvenih mreža.

Status projekta
U razvoju. Projekt producira kuća Zagreb film.

Kontakt
Ivan Grgur, i.ivangrgur@gmail.com

polaznik

Filip Lafazanovski

Filip Lafazanovski makedonski je redatelj i fotograf. Diplomirao je filmsku režiju, a pohađao je i radionice Ateliers Varan i Balkan Short Film Network. Trenutačno radi na nekoliko kratkometražnih filmskih projekata u razvoju. Među njima je Evergreen, za koji je osvojio nagradu za najbolji međunarodni pitch na radionici ShorTS Development & Pitching u Trstu. Fotografske radove izlagao je na više od 30 grupnih i samostalnih izložbi.

Malala
Povučena 18-godišnja Romkinja Malala treba još samo jedan dokument za vizu kako bi otišla izvan zemlje na studij – rezultate ginekološkog pregleda. Kada napokon kaže majci, njih dvije otkrivaju kako je riječ o gotovo nemogućoj misiji. U romskoj bolnici jedini registrirani doktor dao je otkaz, u javnoj bolnici zakon joj ne dopušta pregled. Na povratku doma, isfrustrirana Malala pronalazi svoj glas usred nenadanoga građanskog prosvjeda.

Status projekta
In development.

Kontakt
Filip Lafazanovski, lafazanovskifilip@gmail.com

polaznik

Matej Matijević

Matej Matijević (Zagreb, 1996.) student je diplomskog studija filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao je i režirao nekoliko studentskih filmova: Tražilo (2020.), Matijevići u izolaciji (Betina FF 2021. – najbolji dokumentarni film mladog autora) te Boca de ferro (ZFF 2022.).

Nečisti duh
Očajni ateist putuje mističnom egzorcistu s religioznim ujakom u nadi da će se riješiti neobjašnjivog osjećaja straha koji ga proganja. Svjedočenje tuđem egzorcizmu poljuljat će njegovu sumnju u postojanje nadnaravnog.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Lucija Perić (producentica), lucperic99@gmail.com
Matej Matijević (redatelj / scenarist), matijevic.m47@gmail.com

polaznik

Marko Škobalj

Marko Škobalj eksplodirao je u stvarnost 1974. te nikada nije prestao pričati priče i osmišljavati kreativne narative za razne medije. Pisanjem se bavi od 1984., a od ranih 2000-ih i copywritingom, scenaristikom i režijom. Od 2019. freelancer je u kreativnoj industriji. Magistar je biologije, gost predavač na Studiju dizajna i član Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).

Vespa
Ova eko-horor basna prati borbu roditelja da zaštite kćer sklonu alergijama od napada mlade ose “radnice” i njezine kraljice majke – kukaca iz roda Vespa.

Status projekta
U razvoju.

Kontakt
Marko Škobalj, markoshko@gmail.com

polaznik

Ivan Veljača

Ivan Veljača (Zagreb, 1984.) diplomirao je na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Radi kao scenograf na domaćim i stranim igranim filmovima i TV serijama, a prvi dugometražni film na kojem je radio bio je Majka Asfalta Dalibora Matanića. Okušao se i kao redatelj glazbenih spotova za mlade hrvatske bendove, a redateljski prvijenac mu je kratki igrani film Pura (2015.), za koji je napisao i scenarij.

Za stolom
Ivan, muškarac u kasnim 30-im godinama, na nedjeljnom je ručku kod ostarjelih roditelja. Odnos između pretjerano revne majke, rigidnog oca i odraslog sina, koji se teško nosi s činjenicom da je odrastao, temelji se na međusobnoj pasivnoj agresiji. Isprovociran ponašanjem roditelja, Ivan se iznenada i neočekivano emocionalno otvara.

Status projekta
U razvoju

Kontakt
Ivan Veljača, ivan.veljaca@gmail.com
Katarina Prpić, katarina@antitalent.hr