Valdova priča

  • Roberto Bueso
  • Španjolska
  • 2022
  • 109'
  • Llenos de gracia
Režija
Roberto Bueso
Scenarij
Roberto Bueso, Óscar Díaz Cruz
Glumci
Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei, Pablo Chiapella, Manolo Solo, Nuria González
Direktor fotografije
Víctor Entrecanales
Montaža
Jaime Colis
Glazba
Vicente Ortiz Gimeno
Producent
Fernando Bovaira, Guillem Vidal-Folch
Produkcija
Misent Producciones, Mod Producciones, The Nun Producciones
Festivali i nagrade
Berlanga 2022. – Nagrada za najbolju produkciju, nominacije za najbolju kostimografiju, najbolji film, redatelja, scenarij, fotografiju i sporednu glumicu (Paula Usero)
Giffoni Film Festival – Najbolji film za uzrast 10+
Children KinoFest – Nominacija za najbolji film
Uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA

Godina je 1994., ljeto. Sve su oči uprte u zelene nogometne terene. U jeku grozničave planetarne euforije koja prati Svjetsko nogometno prvenstvo, u internat za djecu bez obitelji smješten u srcu Španjolske stiže jedna posve neobična časna sestra – sestra Marina. Dječaci ju dočekuju uz hrpu nepodopština (“lavovi u zoološkom vrtu”, kako ih Marina naziva); kradu namirnice iz trgovina u susjedstvu, tuku se s lokalnim klincima i izluđuju njihove roditelje. No, usprkos tome i neizvjesnoj budućnosti internata kojem prijeti zatvaranje, Marina ima ideju koja će promijeniti sve: želi osnovati nogometnu momčad. Uz pomoć sestara Angelines i Tatiane te osebujnog domara Rafe, dječacima neće donijeti samo zabavnu razbibrigu, već će stvoriti i obitelj kakvu nikada nisu imali. Uz pregršt humora i šarma, film pripovijeda o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama na temelju inspirativnih stvarnih događaja iz djetinjstva nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Osasune i Espanyola, Valda Lopesa.

Roberto Bueso

Roberto Bueso diplomirao je filmsku režiju na ECAM-u u Madridu. Njegov studentski kratki film La noche de las Ponchongas osvojio je nagrade i posebna priznanja na nekoliko festivala. Godine 2015. osvojio je nagradu Proyecto Canal+ na Gijon Film Festivalu sa svojim projektom La colchoneta. Godine 2018. u Valenciji je snimio svoj prvi igrani film, Tornar a casa.