Četvrtak na ZFF-u

Hrvatske premijere: ‘Prošli životi’ Celine Song i ‘Ekskurzija’ Une Gunjak u Cinestar Branimiru, ‘Stranci’ Andrewa Haigha i ‘Ne očekuj previše od kraja svijeta’ Radu Judea u kinu Kinoteka

 

ZFF četvrtak u Cinestaru Branimir počinje u 18:30 sati uz film Prošli životi, romantični prvijenac kanadsko-korejske autorice Celine Song koji nije prestao oduševljavati publiku i kritiku od svoje premijere na Sundanceu. U Branimiru u 21 sat vrijeme je za hrvatsku premijeru dugoiščekivanog cjelovečernjeg prvijenca bh. redateljice Une Gunjak Ekskurzija, premijerno prikazanog na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje. Film prati sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Ovaj bh. kandidat za Oscara, bavi se temom odrastanja u sredini razapetoj između tradicije i modernosti. U razgovoru nakon projekcije film će zagrebačkoj publici predstaviti redateljica Una Gunjak, glumica Maja Izetbegović i producentica Amra Bakšić Čamo.

Najpopularniji popratni program ZFF-a, Velikih 5, u 17 sati kinu Kinoteka nastavlja se uz još jedan premijerni naslov – film Stranci britanskog redatelja Andrewa Haigha. Nadrealna drama o scenaristu koji posjećuje rodni grad kako bi pronašao roditelje poginule u prometnoj nesreći, već je proglašena jednim od najboljih filmova godine, a u ovoj suptilnoj filmskoj lamentaciji na temu usamljenosti i ljubavi, iznimne uloge  odigrali su poznati britanski glumci Andrew Scott (Fleebag), Paul Mescal (Normalni ljudiPoslije suncaMračna kći), Jamie Bell (Billy Elliot) i Claire Foy (Kruna).

kinu Kinoteka u 19 sati slijedi najnoviji film Radua Judea, jednog od vodećih europskih redatelja i dvostrukog laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetuSvi u našoj obitelji), provokativna i vrtoglava satira o poslovnoj kulturi i peglanju korporativnog ugleda ispunjena apsurdima koji su mogli stići samo iz stvarnog života. Ovjenčan dvjema nagradama na ovogodišnjem festivalu u Locarnu, Ne očekuj previše od kraja svijeta prati prezaposlenu i potplaćenu Angelu koja se vozi Bukureštom kako bi za multinacionalnu kompaniju snimila potencijalne protagoniste za film o ozljedama na radu, a film prikazujemo u sklopu natjecateljskog programa Ponovno s nama.

Program u novozagrebačkom MSU počinje u 16 sati uz film iz programa za djecu KinoKino, njemačku misterij-dramu Moj život kao Lotta, nastavlja se u 18 sati uz  film iz natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije Luksemburg, Luksemburg redatelja Antonia Lukicha, gangstersku priču o dva Ukrajinca s neočekivano humornim obratom, prikazanu u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Novi film popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, Crveno nebo na velikom platnu kina MSU gledamo u sklopu programa Velikih 5 s početkom u 20:30 sati. U drugom dijelu trilogije započete filmom Undine (ZFF 2020) pratimo četvero mladih zarobljenih u baltičkoj idili kada u okolici počnu divljati požari. Potencijalno katastrofična situacija isprva ih zbližava, do trenutka kada u njihovim odnosima prevladaju zavist, požuda i seks.

Večernji program u kinu Kinoteka počinje u 22 sata uz izbor filmova iz kratkometražnog međunarodnog programa – Šogor Jörgena Hyltesa, Ništa od toga  i Cice, te hrvatske kratke filmove iz programa Kockice – Čopor Marka Jukića i Skummy Saše Poštića.